Un nou proiect de success alături de United Way Romania – Integrare socio-culturală și suport pentru familiile din Ucraina

31 mai 2023

Asociația Împreună pentru Miroslava a început campania de ajutorare a refugiaților ucraineni încă din a doua zi de război, 25 februarie, 2022, fapt pentru care, acum, după mai bine de un an lucrat în sprijinul beneficiarilor noștri, avem o relație foarte bună cu aceștia. În tot acest timp am oferit servicii diverse, dacă la început ne-am ocupat de cazări, oferirea de mese calde, donații de bunuri materiale și alimente, atât direct către refugiați, cât și către marile centre de refugiați unde erau cazați (Centrul de Tranzit EGROS, cât și către Centrul de tranzit de pe strada Anastasie Panu), ulterior ne-am axat și pe alte servicii, precum: activități educative, formale și informale, susținerea unui program de donare săptămânală de alimente de bază. Facem acest lucru de 52 de săptămâni, fără întrerupere, iar toate aceste activități au fost făcute prin voluntariat, primul proiect prin care personalul a fost plătit, fiind cel cu United Way România, care a inceput in octombrie, 2022. Suntem bucuroși că până acum avem peste 10.000 de beneficiari, iar în ceea ce privește activitatea cu refugiații, suntem în top 3 cele mai active asociații care îi sprijină și una dintre cele mai apreciate asociații din Iași în rândul beneficiarilor, ceea ce ne încăntă și ne responsabilizează mai mult în același timp.

În acest moment ONG-ul nostru oferă asistență pentru cel puțin 500 de beneficiari în fiecare săptămână.
Mai mult, incepand din luna decembrie am deschis Centrul social pentru familiile din Ucraina, un proiect unic si foarte ambitios, care s-a dovedit un mare succes, avand 1156 de beneficiari unici acum. Centrul nostru se afla in centrul orasului, este foarte accesibil, avand un spatiu primitor, majoritatea refugiatilor marturisind ca se simt ca acasa la noi. Centrul nostru ofera in acest moment 31 de activitati diferite saptamanal, toate gratuite pentru refugiatii din Ucraina. Mai mult, pe langa activitatile programate, acestia pot veni aici si pentru a servi o cafea in timp ce copiii se joaca si socializeaza impreuna. De asemenea, centrul nostru le ofera posibilitatea sa-si serbeze aici zilele de nastere, sa organizeze petreceri traditionale, sau sa sarbatoreasca diferite evenimente importante din viata lor.

În cadrul centrului nostru avem până acum 1156 de beneficiari unici, iar în acest moment desfăsurăm 31 de activități diferite în fiecare săptămână. Din cei 1156 de beneficiari unici, 442 sunt pe proiectul nostru, 197 fiind tineri și copii, 282 femei și 18 bărbați. Un alt aspect foarte important este că aproape jumătate din activitățile noastre sunt ținute de voluntari ucraineni.

Asociația noastră desfășoară în acest moment 31 de activități diferite, din care 6 au fost desfășurate în parteneriat cu United Way Romania, iar alte 16 sunt ținunte de voluntari ucrainieni, care frecventează centrul.

Cursuri/activități săptămânale și frecvența lor:

1. Cursuri de limba engleză adulți (3 grupe)
2. Cursuri de limba engleză copii
3. Cursuri de limba romană
4. Cursuri de fitness (2 grupe)
5. Cursuri de dans modern
6. Cursuri de dans coregrafic
7. Cursuri de canto
8. Cursuri de șah pentru copii (2 grupe)
9. Cursuri de pictură pentru copii
10. Terapie prin artă pentru adulți
11. Educație pentru sănătatea femeilor / doctor specialist ginecolog
12. Consultații private, doctor ginecolog
13. Board Games
14. Educație fizică pentru copii
15. Petrecere timp liber în centru
16. Alte activități (sărbătorire zile de naștere/crăciun/anul nou/paște)
17. Curs de Yoga adulți (4 grupe)
18. Curs de teatru adulți
19. Consiliere individuală pentru angajare
20. Donare de alimente și bunuri săptămânală
21. Activități non formale pentru copiii instituționalizați din centrul Bucium, Iasi
22. Gimnastică ritmică
23. Curs de artă fotografică
24. Curs IT de inițiere în Freelancing
25. Asistență psihologică
26. Educație pentru sănătate / doctor dermatolog
27. Ateliere de joacă pentru copii
28. Curs de social media marketing
29. Pilates
30. Cursuri de prim ajutor
31. Cursuri de teatru pentru copii

În cadrul proiectului am desfășurat mai multe activități, precum:

1. Activități educaționale pentru copiii ucraineni
1.1. Club de pictură: s-a început activitatea în prima săptămână de implementare. Până în prezent s-au desfășurat 8 sesiuni de lucru, a câte 2 ore fiecare, cu 46 de copii înscriși la acest club, vin în grupe. La activități, copiii s-au familiarizat cu tehnici de pictură și au realizat desene pe diferite teme.
Total ateliere: 4 ateliere/luna, 16 ateliere/perioada raportată.
Resurse implicate:
– Umane: instructorul de pictură, coordonator proiect.
– Materiale: materiale pentru pictură (acuarele, blocuri de desen, pensule, vase de pictură, creioane colorate, carioci, etc).
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă și s-au înscris într-un număr mult mai mare, peste limita propusă în proiect.

1.2 Club de șah: a început din prima săptămână de implementare. Până în prezent s-au derulat 16 sesiuni, câte 2 în fiecare săptămână. Durata unei sesiuni a fost de 2 ore/sesiune. La acest club s-au înscris 28 de copii. Copiii au fost impartiti pe echipe si pe nivele de invatare (incepatori, avansati).
Total ateliere: 8 ateliere/lună, 32 ateliere/perioadă raportată.
Resurse implicate:
– Umane: instructorul de șah, coordonator proiect.
– Resurse materiale: locația, table de șah, ceasuri de șah.
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă și s-au înscris într-un număr mult mai mare, peste limita propusă în proiect.

1.3 Activități educative nonformale: Săptămânal am organizat diverse activități educative nonformale, precum: boardgames, ateliere de joaca, sărbătorirea zilelor de naștere, traditionale, etc. Aceste activități s-au desfășurat de 36 ori în perioada raportată, implicând 86 de tineri și copii.
Total activități: 20 pe durata proiectului / 36 ateliere / perioadă raportată
Resurse implicate:
– Umane: Traducator, coordonator proiect, voluntari.
– Matariale: jucarii, board games, playstation, TV, carti, tabla magnetica, mese, scaune, etc.
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatile propuse. În cadrul lor au participat un număr mult mai mare de beneficiari, peste limita propusă în proiect.
2. Activități educaționale și de sănătate mentală pentru adulți
2.1 Club de Terapie prin pictură: a început să se deruleze din prima săptămână de proiect. Până în prezent s-au derulat 16 ateliere, cu o frecvență de 1 dată/săptămână (4 ore/sesiune). La Clubul de terapie prin artă s-au înscris 102 adulți, aceștia participă la activitate separați în grupe diferite. Adulții au studiat diverse tehnici de pictură. Instructorul de pictură a propus diverse picturi pe care adulții, în funcție de tehnica învățată, le-au reprodus.
Total ateliere: 4 ateliere/luna, 32 ateliere/perioadă raportată
Resurse implicate:
– Umane: instructorul de pictură,coordonator proiect.
– Materiale: locația dotată mobilier necesar derulării activității, materiale pentru pictură.
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă. În cadrul clubului s-a înscris un număr mult mai mare de adulți iar în acest moment există cerere pentru deschiderea unei noi grupe pe saptamana.

2.2 Activități sportive (fitness): s-au organizat încă din prima săptămână de proiect. Acestea s-au derulat de 2 ori/săptămână (total 32 ateliere), durata unui atelier fiind de 1,5 ore/atelier. La această activitate s-au înscris 32 de beneficiari. În cadrul activității, pe lângă partea de mișcare, instructorul de fitness a oferit informații cu privire la alimentație și stil de viață sănătos.
Total activități sprotive: 8 ateliere/lună, 32 ateliere/proiect.
Resurse implicate:
– Umane: instructorul de fitness și coordonator proiect.
– Materiale: locația, saltele, echipamente sportive (greutăți, benzi).
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă.

2.3 Educație pentru sănătate
A început să se deruleze din prima săptămână de proiect. Până în prezent s-au derulat 32 de ateliere de educatie pentru sanatate, cu o frecvență de 2 ori/săptămână (2 ore/sesiune). Doctorul ginecolog a organizat ateliere de educație pentru sănătatea femeilor, abordând subiecte de interes aduse în discuție de beneficiarele acestor ateliere. Întâlnirile s-au derula în grupuri de aproximativ 18 persoane.
Pe lângă aceste ateliere, specialistul, doamna doctor, refugiat din Ucraina, a acordat și consultații în privat tinerelor și doamnelor care au cerut acest lucru.
Total ateliere educație pentru sănătate: 32 ateliere/proiect, 32 ateliere/perioada raportata / 88 de beneficiari
Total consultații private: 50 persoane/proiect, 78 persoane beneficiare
Resurse implicate:
– Umane: doctor ginecolog,coordonator proiect.
– Materiale: locația dotată cu mobilier necesar derulării activității
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă. În cadrul atelierelor s-a înscris un număr mare de adulți, iar în acest moment avem foarte multe cereri pentru consultatii private, avand deja programari pentru urmatoarele 2 saptamani.

3. Oferirea de pachete cu alimente/bunuri beneficiarilor proiectului
În perioada raportată 140 de familii au primit pachete cu alimente (fiecare pachet a conținut: 7 days coissant, premia cabanos 1kg, pate de porc, ardealul – carne de porc, conserva ton, ulei Bunica – 1,8 litri, lapte La dorna, 1 litru, Zahar, 1 kg, paste Barilla, biscuiti Milka, cereale Nestle, seminte hrisca, orez, 900 grame.)

În activitate au fost implicati 11 voluntari.
Resurse implicate:
– Umane: coordonator proiect și 11 voluntari.
– Materiale: bunuri achiziționate.
Impact: beneficiarii au fost bucuroși de produsele primite și le-au considerat ca fiind foarte utile.

4. Facilitarea integrării pe piața muncii a 4 persoane refugiate din Ucraina
Acest proiect oferă oportunitatea ca instructorul de pictură, instructorul de fitness, medicul și traducătorul, cu experiență în aceste domenii, implicați anterior ca voluntari în activitățile Asociației Împreună pentru Miroslava, să facă parte din echipa de proiect, fiind angajați în cadrul centrului nostru.

Fii alaturi de noi!

Revolut/ING/BT
0745 494 942
Unicredit
RO65 BACX 0000 0021 0895 2001 

Activități recente

Clubul de șah

Clubul de șah Deja legăm noi prietenii și ne facem amici apropiați la clubul de șah. Exersăm împreună, socializăm , ne distrăm și ne pregătim

Vezi detalii
Voluntar

Fii voluntar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas suscipit, tellus quis aliquam blandit, eros massa dignissim orci, facilisis mollis magna lectus auctor mauris. Suspendisse faucibus suscipit finibus. 

Înscrie-te la eveniment

Completează formularul pentru a te înscrie la acest eveniment