United Way Romania alături de refugiații din Ucraina de la Iași de mai bine de 1 an!

10 martie 2024

United Way Romania alături de refugiații din Ucraina de la Iași de mai bine de 1 an!
Asociația Împreună pentru Miroslava a implementat împreună cu finațatorul nostru UW, un proiect unic în Iași, un centru social. Aici s-au desfașurat nenumarate activități precum: cursuri de limba engleză, asistență psihologică, asistență socială, multe activități educative, cât și suport material, prin donare de alimente.

1. Cursuri de limba engleză adulți (3 grupe)
2. Cursuri de limba engleză copii
3. Cursuri de canto
4. Cursuri de șah pentru copii (2 grupe)
5. Servicii de asistență socială
6. Board Games
7. Petrecere timp liber în centru
8. Alte activități (sărbătorire zile de naștere/crăciun/anul nou/paște)
9. Consiliere individuală pentru angajare
10. Donare de alimente și bunuri săptămânală
11. Activități nonformale pentru copii
12. Asistență psihologică
13. Educație pentru sănătate / doctor dermatolog
14. Ateliere de joacă pentru copii
15. Cursuri de teatru pentru copii

Ultimul proiect s-a bazat pe:

1. Activități educaționale pentru copiii ucraineni
1.1. Clubul de limba engleză: s-a început activitatea în prima săptămână de implementare. Până în prezent s-au desfășurat 4 ateliere de limba engleză, a câte 1 ora fiecare, cu 16 copii înscriși la acest club. La activități, copiii și-au imbunătățit abilitățile de limba engleză, atât scris, oral, cât și la nivel verbal.
Total ateliere: 12 ateliere, 12 ateliere/perioada raportată.
Resurse implicate:
– Umane: profesor limba engleza, coordonator proiect.
– Materiale: caiete, tabla, marker, carti, hartii, xerox
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă și s-au înscris într-un număr mult mai mare, peste limita propusă în proiect.

1.2 Clubul de șah: a început din prima săptămână de implementare. Până în prezent s-au derulat 8 ateliere de șah, câte 2 în fiecare săptămână. Durata unei sesiuni a fost de 2 ore/sesiune. La acest club s-au înscris 18 copii. Copiii au fost impărțiți pe echipe și pe nivele de învățare (începători, avansați).
Total ateliere: 24 ateliere, 24 ateliere/perioadă raportată.
Resurse implicate:
– Umane: instructorul de șah, coordonator proiect.
– Resurse materiale: locația, table de șah, ceasuri de șah.
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă.

1.3 Activități educative nonformale
Săptămânal am organizat diverse activități educative nonformale, precum: ateliere de lucru manual, boardgames, ateliere de joacă, sărbătorirea zilelor de naștere, traditionale, etc. Aceste activități s-au desfățurat de 8 ori în perioada raportată, implicând 118 de tineri și copii.
Total activități: 24 pe durata proiectului / 24 ateliere / perioadă raportată.
Resurse implicate:
– Umane: coordonator activități nonformale, coordonator proiect, voluntari.
– Matariale: jucarii, board games, playstation, TV, carti, tabla magnetica, mese, scaune, etc.
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatile propuse.

1.4 Consiliere Psihologică
Săptămânal, în grupuri am desfășurat câte o sesiune de consiliere psihologică (2 ore/ sesiune) cu scopul de a oferi suport psihologic copiilor și de a veni în întâmpinarea lor pentru a trece peste traumele suferite de pe urma războiului. Pe lângă aceste sesiuni de terapie de grup, specialistul, un psiholog refugiat din Ucraina, a acordat și sedințe de consiliere psihologică individuală copiilor care au avut nevoie.
Total ateliere: 12 sesiuni de consiliere de grup/proiect, 12 sesiuni de consiliere de grup/ lună, la aceste ședințe de grup au participat un număr de 32 de copii/adolescenți.
Total ședințe de consiliere psihologică individuale acordate: 21 copii / minim 15 proiect
Resurse implicate:
– Umane: psiholog, coordonator proiect, voluntari.
– Matariale: cărți, caiete, coli A4, xerox, pixuri, creioane, laptop-uri, TV, tabla magnetica, mese, scaune, etc.
Feedback psiholog:

În timpul ședințelor noastre de consiliere cu copiii refugiați, am avut oportunitatea de a explora diverse aspecte ale experiențelor lor și impactul acestora asupra stării lor emoționale și psihologice. Subiectele discutate au inclus: traumele trăite în țările lor de origine, dificultățile de adaptare în țările gazdă, sentimentele de pierdere și dislocare, precum și modalități de gestionare a stresului și anxietății.

În timpul ședințelor, am observat o evoluție semnificativă în comportamentul și starea de spirit a copiilor. La început, mulți dintre ei prezentau semne de retragere și anxietate pronunțată. Cu toate acestea, pe măsură ce au început să se simtă în siguranță și să își dezvolte încrederea în noi și în procesul de consiliere, am remarcat o creștere a deschiderii și a dorinței de a comunica. Această schimbare pozitivă a fost susținută de utilizarea tehnicilor de terapie cognitiv-comportamentală și de activități creative, care le-au permis copiilor să își exprime emoțiile într-un mod sigur și să își dezvolte abilitățile de gestionare a emoțiilor.

Impactul acestor ședințe de consiliere a fost profund în viața copiilor refugiați. Am observat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește încrederea în sine, abilitățile de comunicare și capacitatea de a face față stresului și traumelor anterioare. De asemenea, copiii au început să își dezvolte relații mai sănătoase cu ceilalți și să se integreze mai bine în comunitatea lor de adopție.

În concluzie, ședințele de consiliere au avut un impact profund pozitiv asupra copiilor refugiați, oferindu-le suportul emoțional și tehnicile necesare pentru a face față traumelor și dificultăților vieții lor. Este esențial să continuăm această lucrare pentru a le oferi acestor copii oportunitatea de a-și reconstrui viețile și de a se integra pe deplin în noile lor medii.

2. Activități educaționale și de sănătate mentală pentru adulți
2.1 Club de limba engleză: s-a început activitatea în prima săptămână de implementare. Până în prezent s-au desfășurat ateliere de limba engleza, a câte 1 oră fiecare, cu 32 adulți înscriși la acest club, aceștia vin în grupe separate la cursuri. Pe perioada cursului adulții și-au imbunătățit abilitățile de limba engleză, atât scris, oral, cât și la nivel verbal.
Total ateliere: 24 ateliere, 24 ateliere/perioada raportată.
Resurse implicate:
– Umane: profesor limba engleza, coordonator proiect.
– Materiale: caiete, tabla, marker, carti, hartii, xerox
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă și s-au înscris într-un număr mai mare, peste limita propusă în proiect.

2.2 Asistență psihologică
Săptămânal, în grupuri, adulții au participat la câte o sesiune de consiliere psihologică (2 ore/ sesiune) cu scopul de a-i sprijini, în special adulții care au avut de suferit de pe urma războiului.
Total ateliere: 12 sesiuni/proiect, 12 sesiuni/ lună, la aceste ședințe de grup au participat un număr de 47 de adulți
Total ședințe de consiliere psihologică individuale: 28 realizate / minim 20 proiect
Resurse implicate:
– Umane: psiholog, coordonator proiect, voluntari.
– Matariale: cărți, caiete, coli A4, xerox, pixuri, creioane, laptop-uri, TV, tablă magnetică, mese, scaune, etc.
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă, interesul față de aceasta fiind crecută.
Feedback psiholog:

În timpul ședințelor noastre de consiliere cu adulții refugiați, am abordat subiecte variate care au fost fundamentale pentru înțelegerea și gestionarea traumelor și stresului asociate cu experiențele lor de migrație și refugiu. Am discutat despre istoriile lor personale, traumele trăite în țările de origine, dificultățile de adaptare în țările gazdă și stresul asociat incertitudinii legate de viitorul lor.

Impactul acestor ședințe de consiliere a fost profund și multiple. În timpul lor, am observat o schimbare semnificativă în percepția și gestionarea emoțiilor. Mulți dintre adulții refugiați cu care am lucrat au reușit să își exploreze și să își exprime mai bine emoțiile și traumele, ceea ce a dus la o reducere a nivelurilor de anxietate și depresie. De asemenea, au dezvoltat abilități de adaptare și coping mai sănătoase, ceea ce le-a permis să facă față mai eficient dificultăților și provocărilor vieții de zi cu zi.

Un alt aspect important al impactului ședințelor de consiliere a fost creșterea sentimentului de comunitate și suport social. Prin participarea la grupuri de susținere și discuții deschise, adulții refugiați au avut oportunitatea să își împărtășească experiențele și să își ofere sprijin reciproc, ceea ce a contribuit la îmbunătățirea stimei de sine și la reducerea izolării sociale.

Ședințele de consiliere au avut un impact semnificativ asupra adulților refugiați, oferindu-le suportul necesar pentru a face față traumelor și dificultăților vieții lor. Este esențial să continuăm să le oferim aceste servicii și să dezvoltăm programe care să abordeze nevoile lor specifice, pentru a-i ajuta să-și reconstruiască viețile și să se integreze în comunitățile lor de adopție.

2.3. Asistență socială
Asistentul social a organizat săptămânal atât sesiuni de grup cu refugiații, cu durata de 2 ore, precum și ședinte individuale programate / 8 ore pe săptămână.
Specialistul a sprijinit integrarea refugiaților prin consilierea sau acompanierea acestora în vederea accesării drepturilor și beneficiilor sociale care li se cuvin, a serviciilor oricărei instituții de pe teritoriu României la care au dreptul să apeleze, conform statului de refugiat.
Total sesiuni de grup: 24 ateliere/proiect, 24 sesiuni/lună relizate, la aceste ședințe de grup au participat un număr de 61 de persoane.
Total sesiuni individuale realizate: 63 / minim 50/ proiect
Resurse implicate:
– Umane: asistent social, coordonator proiect, traducător.
– Materiale: locația dotată cu mobilier necesar derulării activității, Laptop, TV, internet, xerox, foi A4, tabla magnetică, pixuri, etc.
Impact: beneficiarii au reacționat pozitiv la activitatea propusă, cerând informații și îndrumări cu privire la drepturile și beneficiile de care au parte pe teritoriul țării.
Feedback asistent social:

Lucrând cu refugiații ucraineni, am observat că aceștia se confruntă adesea cu o serie de probleme și dificultăți complexe și variate. Printre cele mai dese probleme cu care aceștia se confruntă se numără:

1. Trauma și stresul: Mulți refugiați ucraineni au trăit traume semnificative din cauza conflictului armat și a violențelor din țara lor de origine. Această traumă poate duce la stres cronic, anxietate și depresie.

2. Adaptarea la noua țară: Procesul de adaptare la o țară și cultură noi poate fi extrem de dificil și frustrant pentru refugiați. Limba, obiceiurile, sistemul de valori și aspectele administrative pot fi provocări semnificative pentru aceștia.

3. Probleme legate de locuință și resurse financiare: Găsirea unui loc de trai adecvat și sigur, precum și asigurarea nevoilor de bază, cum ar fi hrana și îngrijirea medicală, poate fi un aspect complicat pentru refugiați, în special pentru cei care au ajuns în țările gazdă cu resurse financiare limitate.

4. Accesul la servicii sociale și de sănătate: Refugiații ucraineni pot întâmpina dificultăți în accesarea serviciilor sociale și de sănătate din cauza barierei lingvistice, a lipsei de cunoștințe despre sistemul local și a documentelor necesare.

5. Reunificarea familiilor și îngrijirea copiilor: Mulți refugiați ucraineni sunt despărțiți de membrii familiilor lor și se confruntă cu dificultăți în reunificarea lor sau în asigurarea îngrijirii copiilor, în special în absența unor rețele de sprijin extinse.

Este crucial să abordăm aceste probleme cu empatie și să oferim refugiaților ucraineni suportul și resursele necesare pentru a face față acestor dificultăți și pentru a-și reconstrui viețile în siguranță și demnitate.

3. Oferirea de pachete cu alimente/bunuri beneficiarilor proiectului
În perioada raportată 150 de familii au primit pachete cu alimente (fiecare pachet a conținut: pastă tomate sultan / 400g, conservă pește macrou / 200g, file pește hering /170g, ulei evrika /1l, zahăr /1kg, spagheti /500g, făină grâu /1kg, cozonac /450g, biscuiți milka /150g, salam săsesc /650g, cereale nestle /250g, orez deroni / 1kg, lapte dorna /1l, pate sibiu /200g, jeleuri sugus /80g, napolitane /72g, ciocolată milka /95g, compot ananas /565g).

În activitate au fost implicați 16 voluntari.
Resurse implicate:
– Umane: coordonator proiect și 16 voluntari.
– Materiale: bunuri achiziționate.
Impact: beneficiarii au fost bucuroși de produsele primite și le-au considerat ca fiind foarte utile.

4. Servicii medicale de recuperare
Asociația a plătit conform factură aceste prestări servicii cu o firmă specializată, care oferă servicii de recuperare medicală, precum: fizioterapie, kinetoterapie, masaj etc. Cele mai frecvente probleme medicale care pot fi ameliorate de aceste servicii medicale de recuperare sunt: durerile de spate, contracturi determinate de poziția greșită, tulburări de mers și postura incorectă la copii, boli neurologice-AVC, etc. Serviciile se adresează atât adulților, cât și copiilor din Ucraina, în urma recomandărilor primite de la un medic specialist.

1 persoană cu probleme de spate a beneficiat de servicii de asitență medicală, conform recomandărilor medicului.

5. Facilitarea integrării pe piața muncii a 4 persoane refugiate din Ucraina
Acest proiect oferă oportunitatea ca coordonatorul de activități nonformale , profesorul de limba engleză, psihologul și traducătorul, cu experiență în aceste domenii, implicați anterior ca voluntari în activițățile Asociației Împreună pentru Miroslava, să facă parte din echipa de proiect, fiind angajati in cadrul centrului nostru.

Fii alaturi de noi!

Revolut/ING/BT
0745 494 942
Unicredit
RO65 BACX 0000 0021 0895 2001 

Activități recente

Clubul de șah

Clubul de șah Deja legăm noi prietenii și ne facem amici apropiați la clubul de șah. Exersăm împreună, socializăm , ne distrăm și ne pregătim

Vezi detalii
Voluntar

Fii voluntar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas suscipit, tellus quis aliquam blandit, eros massa dignissim orci, facilisis mollis magna lectus auctor mauris. Suspendisse faucibus suscipit finibus. 

Înscrie-te la eveniment

Completează formularul pentru a te înscrie la acest eveniment