Conferința: Bullying-ul – combatere eficientă
Miercuri, 19 octombrie
Din păcate formele de agresiune sunt în creștere și din ce în ce mai diverse în rândul tinerilor (fizice, psihice, emoționale, etc), pe durata timpului petrecut la școală.
Asociația Împreună pentru Miroslava a invitat deopotrivă actorii implicați direct, copiii, părinții, cadrele didactice și un specialist psiholog, pentru a analiza și a găsi împreună soluții optime la problemele cu care ne confruntăm cu toții, bullying-ul.
În 10 minute, un copil poate să își piardă încrederea în sine și în ceilalți, iar consecințele pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și integrării sociale să fie extrem de grave. Sunt cele 10 minute de pauză, în care 1 din 4 copii din școlile românești este victimă a bullying-ului, în mod repetat.
Conform salvați copiii, la nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizației Mondialea Sănătății (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru anul școlar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violență la nivel național.
3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi.
3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi.
1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.
Principalele probleme abordate au fost:
Conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor negative dramatice pe care bullying-ul le are asupra dezvoltării emoționale a copiilor;
Conștientizarea nevoii de intervenție integrată școală-familie-copil, în vederea creării unui climat pozitiv în școală, condiție necesară gestionării comportamentelor de bullying;
Informarea copiilor cu privire la rolul lor fundamental în apărarea victimelor bullying-ului și în raportarea situațiilor de bullying;
Promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, victime ori agresori, atât pentru cadrele didactice cât și pentru părinți.
Mulțumim mult doamnei director, Diana Deliu, din cadrul Scoala Gimnaziala „Colonel Constantin Langa” Miroslava și doamnei psiholog Cabinet Individual de Psihologie Ilona Neagu , pentru tot sprijinul acordat.
De asemenea, mulțumim mult și participanților că și-au făcut timp să dezbatem împreună o problemă de actualitate.
Împreună găsim soluții și sprijinim copiii din mediul rural!
Împreună reușim!